Zeeuwse sieraden

Kijk in het Zeeuwse plaatsje Heinkenszand in het atelier van Renate Voorham voor Unieke met de hand vervaardigde Zeeuwse sieraden

Klik op mijn webshop voor stijlvolle Zeeuwse sieraden.

Traditionele streeksieraden vermaken,

Vele sieraden liggen soms jaren in een la of een kast, erfenissen of oude sieraden die nu niet meer draagbaar zijn. Verschillende zijn echter te vermaken tot leuke eigentijdse draagbare sieraden.

Vaak zijn dit juwelen met een hoge emotionele waarde daarom zullen de ontwerpen van Renate naar een persoonlijk en herkenbaar design zijn.Renate ontvangt u graag om de mogelijkheden te bespreken.

Wist u dit?

DE GESCHIEDENIS VAN DE ZEEUWSE KNOOP


De zeeuwse knoop heeft een geschiedenis die teruggaat tot eind zeventiende eeuw, de tijd van Michiel de Ruyter. De mannen droegen de knopen destijds op hun hemd, jas of op hun boord als ‘keelknoop’. Later droegen de vrouwen hem ook als sieraad, bijvoorbeeld als mutsspeld of als broche.Hoe groter de knoop, hoe rijker en voornamer de drager.

De knoop gemodelleerd naar de bloem van de Astrantia of sterrekruid, die in de volksmond tevens Zeeuws knoopje of knopje genoemd wordt. Het bloemmotief heeft haar oorsprong buiten Zeeland. De Astrantia is geen inheemse soort in Nederland en het plantje heeft pas rond 1915 de bijnaam Zeeuws knopje gekregen. Waarschijnlijk is de Zeeuwse knoop ooit uit Spanje en Portugal meegenomen door Sefardische joden die op de vlucht waren omdat zij zich niet wilden bekeren tot het christendom. Ze vestigden zich vanaf 1492-1497 onder meer in Nederland. De Sefardim waren hier veelal werkzaam in de handel, waaronder de handel in goud en zilver. Ergens tussen 1500 en 1700 hebben zij de knopen met het bekende bloemmotief meegenomen. Naar dit voorbeeld werden sieraden vervaardigd door Nederlandse edelsmeden, omdat de joden zelf niet toegelaten werden tot de gilden.

De Zeeuwse knoop staat tegenwoordig symbool voor Zeeland.